Ananas
Kökeni Orta Amerika ve Karaipler'e uzanan ananasın adı, Orta Amerika yerlileri tarafından, parfüm anlamına gelen "nanaö"dan türetilmiş. ...
Ayrıca :
Ananas, parfümlerin parfümü anlamına geliyor. Kendine has güzel bir kokusu olan bu sulu meyve aynı zamanda, konukseverliğin de simgesiymiş.   Christophe Colomb, 1493'te gemileri Guadalup kıyılarına yanaştırdığında,yerliler tarafından bu meyve ile karşılanmış. Notla...
Brokoli
Brokoli, Roma İmparatorluğu döneminde esas yetiştirildiği bölgelerden bir tanesi de Akdeniz Sahilleri idi....
Ayrıca :
Özellikle Amerika ve Avrupa'da en çok tüketilen sebzeler arasındadır. Amerika'da brokoli tabletleri satılmaktadır. Brokoli, içerdiği maddeler açısından insan sağlığı üzerinde çok faydalıdır.   Faydaları :   Brokoli, içer...
Ispanak
Ispanakgiller familyasından, kış sebzesi olarak yetiştirilen bir bitkidir....
Ayrıca :
Demir yönünden zengin, harika bir lif kaynağı olan ıspanak aynı zamanda suyu ile, bol C vitamini ile soğuk algınlıklarına karşı dayanıklılık veriyor ve hemoroit rahatsızlığına iyi geliyor.   Faydaları :   Ispanak, provitamin A,C vitaminleri, demir ve çeşitli en...
Çilek
Gülgillerden sapları sürüngen, çiöekleri beyaz bir bitkidir....
Ayrıca :
Yenişi pembe renkli olup, kokuludur ve birçok çeşidi bulunmaktadır. Körpe ve bol sulu çilekler vücüd sistemimizi temizliyor, cilt sorunlarına iyi geliyor, böbrek, idrar yolları ve bağırsak sorunlarına da fayda sağlıyor.   Faydaları :   A...
Pırasa
Zambakgiller familyasından, sebzelik bir bitkidir. Soğanı uzun ve göbeklidir....
Ayrıca :
Yazın ürün almak için ilk baharda veya güz aylarında, kış mevsiminde ürün almak için ise yaz aylarında ekilir. Yurdumuzda kamış prasası ve kara pırasa denilen çeşidi yoğunlukta yetiştirilir.   Faydaları :   İdrar söktür&uu...
Brüksel Lahanası
Brüksel lahanası yada Frenk Lahanası, turpgillerden küçük yamru şeklinde ve kalınca kat kat yaprakları olan bir sebze türü....
Ayrıca :
Brokoli gibi kansere yakalanma riskini azalttığı düşünülen bi rbaşka kış sebzesi veren brüksel lahanası anayurdu bilinmeyen bir bitkidir. Genellikle ABD ve Avrupa'da yaygın bir biçimde yetiştirilmektedir.   Türkiye'de de tarımı başlamış olup, gü...
Domates
Patlıcangillerden bir çeşit bitkidir. Ürünü için yetiştirilir. Vatanı Meksika ve Peru'dur....
Ayrıca :
Yabani türünün meyveleri yuvarlak ve kiraz kadar küçüktür. Domatesin içinde iycopin denilen bir madde bulunur. A-B-C vitaminleri bakımından zengindir. Gövde ve yapraklarında solanin denilen zehirli bir alkolid bulunur.   Faydaları :  ...
Portakal
Turunçgiller familyasından bir ağaçtır. Boyu 2-10 m arasında değişir. Yaprakları sert, dayanıklı be düz kenarlıdır....
Ayrıca :
Kabuğunun altında sarımtırak, bazılarında ise kırmızı renkte sulu ve dilimli bir öz bulunur. Kabuklarından portakal esansı elde edilir. Eczacılıkta ve gıda sanayinde kullanılır. Çiçeklerinden de portakal çiçeği esansı yapılır.   Faydaları :   ...
Bakla
Bakla, baklagiller (Fabaceae) familyasına adını veren, gıda ve yem bitkisi olarak tarımı yapılan tek yıllık bir bitkidir. ...
Ayrıca :
Bu familyada fasulye, bezelye, börülce, mercimek ve nohut gibi proteince zengin taneleri için yetiştirilen diğer sebzeler de yeralır. 'Bakla' sözcüğü Arapça 'ot, yeşillik' anlamındadır ancak Osmanlılarca bakla karşılığı olarak kullanılmıştır, mo...
Bamya
Bamya (Abelmoschus esculentus), ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından ılık iklimlerde yetişen bir yıllık bitki türüdür....
Ayrıca :
Sapı, ılık iklimlerde 70–90 cm, sıcak iklimlerde 1-2 metredir. Yaprakları el ayası şeklinde, kökleri oldukça derinde, meyvesi ince uzun piramit şeklinde tohumları yuvarlak, oval ve yeşil renktedir. Kuraklığa dayanabilen bamya bitkisi, do...
Bezelye
Bezelye (Pisum sativum), baklagillerden (Fabaceae) taze, yeşil kabuğu ile taneleri ya da yalnız taneleri yenilen bir bitki türüdür....
Ayrıca :
.text { font-family:titillium-regular !important;} Ayrı taç yapraklı iki çenekli baklagiller familyasından tırmanıcı bir bitkidir. Bezelye adlı lezzetli ve çok besleyici sebzeyi ilkbaharda ve yazın verir. Gövdesi çok uzundur, bitkinin ağırlığını ç...
Biber
Biber (Capsicum), patlıcangiller (Solanaceae) familyasından Capsicum cinsini oluşturan, Türkiye'de bol yetişen, aynı adla anılıp tazeyken yeşil ve çoğu zaman acı mey...
Ayrıca :
Sivri biber, sulak yerde yetiştiği zaman tatlı olsa da genellikle acıdır. Taze iken yeşildir. Fazla olgunlaşırsa veya güneşte kurutulursa kızarır. Çarliston biber, sivri biberden daha kalın, daha etli ve genellikle tatlıdır. Domates biberi, domatese benzer, yayvan yapılıdır. Rengi k...
Avakado
Avokado (Persea americana), anavatanı Orta Meksika[1] olan çiçekli bitkiler (kapalı tohumlular) sınıfından tarçın ve kafur ağacını da içine alan defnegiller familyas...
Ayrıca :
Timsah armudu da denen avokado meyveleri, küre biçiminde, oval, elips ya da armut gibi eriksi tipli yeşil, kırmızı ya da erguvani renktedir. Eti krem sarı ya da beyazımsıdır. Ağaçlar ancak kısmen kendine verimlidir. Taze olarak tüketilir, ayrıca yemeklerde ve salatalarda kullanılır. Çok besleyic...
Havuç
Havuç (Daucus carota), maydanozgiller (Apiaceae) familyasından, koni biçimindeki etli kökü için sebze olarak yetiştirilen iki yıllık otsu bir kültür bitkisidir....
Ayrıca :
Türkçe'de yörelere göre gelinparmağı, pürçüklü, balkamış, deper otu, yerebatan, yer otu, yerekaçan, kızıl ot gibi değişik isimlerle kullanılır. Akdeniz ülkelerinde, Afrika'da, Avustralya'da, Yeni Zelanda'da ve Amerika'da çok yaygın olan bir sebzedir. 60 kadar türü bilinmektedir [kaynak belirtilmel...
Kabak
Meyveleri bol lifli bir bitki olan kabak, bağırsakları tembel olanlar için tercih edilmesi gereken yiyeceklerdendir. Kabak potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sod...
Ayrıca :
Kabak bedeni temizler, sinirleri yatıştırır. Besin değerinin kaybolmaması için kabağı buğuda pişirmek önerilir. Kabak çiğ olarak rendelenip salatalara da katılabilir. Latincesi Cucurbita pepo olan kabak, Kabakgiller familyasından bir bitkidir. Bu familyanın diğer üyeleri: Kavun Ka...
Patates
Patates (Solanum tuberosum), patlıcangiller (Solanaceae) familyasından yumruları yenen otsu bitki türüdür. Boyu 70-80 cm’ye varan, beyazımsı-pembemsi çiçekler açan, ...
Ayrıca :
Patatesi diğer sebzelerden ayıran en büyük özelliği tohum ile üreme yerine Vejetatif üreme yapmasıdır. Yani patates ile geri dönüşüm kullanılarak elde edilmesidir. Örneğin: bir patates parçasını toprağın altına koyduğunuzda bu önce kendiliğinden patates bitkisi olur sonra patatesler toprağın alt...
Patlıcan
Patlıcan, bilimsel adıyla Solanum melongena, Solanaceae familyasına ait olup, ılık iklimlerde tek yıllık, tropik iklimlerde ise küçük bir ağaç şeklinde büyüyen çok y...
Ayrıca :
Patlıcanın ilk yetiştiriciliği M.Ö 5.yy'da Hindistan'da gerçekleştirilmiştir. Bu tarihten sonra Afrika'ya sonra Doğu Akdeniz'e ve Avrupa'ya getirilmiştir. Avrupa'ya getirilmesi 16. yy'da İspanyollar tarafından gerçekleştirilmiştir. Avrupa'ya ilk getirilişinde süs bitkisi olarak kullanılan patlı...
Turp
Turp (Raphanus sativus), turpgiller (Brassicaceae) familyasından sebze olarak tüketilen bir bitki türü. Meyvesi etli ve genelde beyaz renktir. Kara turp, beyaz turp,...
Ayrıca :
Kırmızı turp ağız kokutmasıyla ünlüdür. Turpun isim kökeni olan Raphanus sativus kelimesi "Kokan Soğan" anlamına gelmektedir. Depo gövdeli bir bitkidir. Tüketilen kısmı, bitkinin gövdesidir ve toprak altındadır. Bitkinin meyve ve yaprakları toprak üstünde bulunur. Faydaları : Turp C ...
Fasulye
Fasulye (Phaseolus vulgaris), baklagiller (Fabaceae) familyasının Phaseolus cinsinden Orta Amerika menşeli, bir yılda yetişen otsu bir bitki türüdür....
Ayrıca :
Fasulye yeşil halde veya tohumları birleşik yapraklardan ayrılıp kurutulmuş olarak tüketilebilir. Yeşil halde iken Çalı fasulyesi, Ayşe kadın fasulyesi gibi isimlerle adlandırılan çeşitleri vardır. Kurutulmuş halde de dermason, horoz, barbunya, boncuk, şeker, göbekli, börülce (karnıkara), Dombay...
Hıyar
Hıyar (Cucumis sativus), kabakgiller (Cucurbitaceae) familyasından bir bitki türü ve meyvesine verilen addır....
Ayrıca :
Anayurdunun Kuzey Hindistan olduğu sanılan bitkinin tarımı çok eski dönemlerden beri yaygın olarak yapılmaktadır. Hıyarın, sarılgan özellikteki ince yapılı ve boğumlu gövdesi, beş köşeli ya da 3-5 loplu tüylü yaprakları ve yaprakların koltuğundan çıkan tek eşeyli sarı çiçekleri vardır. Kimi zama...
Kontrollü Tarım Güvenli Gıda

Ekolojik dengelerin hayvanlar ve bitkiler aleyhine bozulması, artan insan nüfusunun daha fazla 'besin' başta olmak üzere, eğlenceden tüm diğer gereksinmelerine kadar birçok alanı, bölgeyi teknolojiyi en üst düzeyde kullanarak tüketmesinden kaynaklanmaktadır. Su ve elektrik gereksinimini karşılamak için temiz alternatif enerjiler kullanmaya çalışmak yerine barajların yapılması, ya da daha lüks ve modern yaşantıyı yakalamak adına kullanılan ve rezervleri yüzyıldan önce tüketecek olan fosil yakıtların tüketimi gibi.

Birim alandan daha fazla ürün alabilmek için kullanılan ticari gübreler, tarımsal ilaçlar, hormonlar, ya da bitkilerin genleriyle oynayarak ileride insana nasıl zararlar vereceği belli olmayan transgenik bitkilerin yaratılması, insanın Ekosisteme ve dolayısıyla kendisine verdiği zararın sadece küçük bir kısmıdır.

Kontrollü Tarım Güvenli Gıda

İnsanın Gıda ihtiyacının hemen hemen tamamını karşılayan Tarımsal Ürünlerin üretilmesi sırasında kalite yanı sıra kalite unsurlarının da yer almaya başlaması, kullanılan sentetik ilaçlar ve gübrelerin daha etkililerinin, daha kalıcı olanlarının tavsiye edilip yoğun olarak tüketilmelerine yol açtı.

Gübre ve ilaç kullanımı Üniversitelerin ilgili Fakültelerinden, Devletin Tarım Bakanlığının ilgili organlarına kadar her kesim tarafından üreticilere, çiftçilere duyuruldu, projeler yapıldı, kampanyalar düzenlendi. Yıllar geçtikçe tarımsal ilaçların sentetik gübrelerin yer altı ve yerüstü sularına, havaya, toprağa ve nihayet onu kullanan, yiyen insanın sağlığına zarar verdiği görülmeye başlandıkça, eylemler ve söylemler değişmeye başladı. Hemen hemen her kıtada ve ülkede yoğun ve bilinçsiz tarımsal sentetik madde kullanımının Ekosistem ve insan sağlığı üzerindeki negatif etkileri görülmeye başlanmış olup, artan kanser vakaları alarm sinyalleri vermektedir.

Kontrollü Tarım Güvenli Gıda

Dünya tarımında önemli yere sahip olan ABD ve AB ülkeleri gelişen çevre bilinci ve sağlıklı nesillere sahip olunması istemiyle tarımsal yöntemlerinde değişiklikler yapmaya, söylemlerinde farklı mesajlar vermeye başladılar. Günümüzde ulusların çoğunluğu aşırı bir duyarlılıkla, tükettikleri gıdaların nasıl ve nerede yetiştirildiklerini sorguluyor.

  • Son yıllarda geliştirilen ve hızla yaygınlaşmakta olan bazı tarım tekniği ve tarımsal aktiviteler şöyledir;
  • IPM (Integrated Pest Management-Entegre Zararlı Yönetimi),
  • ICM (Integrated Crop Management-Entegre Ürün Yönetimi),
  • GAP (Good Agricultural Practice-İyi Tarım Uygulamaları),
  • EUREPGAP (The EURO-Retailer Produce Working Group-Avrupa Perakendeci Üretici Çalışma Grubu),
  • Sürdürülebilir Tarım Teknikleri, Organik /Ekolojik Tarım Teknikleri

Kontrollü Tarım Güvenli Gıda

Başlık olarak birbirinden farklı fakat içerik olarak çok fazla ortak noktası olan bu teknikleri ve kurallar dizisini basit anlamda 'Kontrollü Tarım' olarak nitelendirebiliriz. Zira hepsinin ortak noktası, kullanılan kimyasallardan bunların hasata hatta bazılarında, üreticiye ulaşana dek, neler yapılması ve nasıl bir 'İzlenebilirliğe' sahip olunması gerektiği bildirilmektedir.

İnsanın, işlenmiş ya da işlenmemiş halde besinini oluşturacak olan hayvansal ve bitkisel ürünlerin üretimlerinin insan sağlığına hiçbir şekilde zarar vermeyecek ortamlarda ve zarar vermeyecek girdilerin kullanımıyla üretilmesi, bunların dökümante edilip kayıt altına alınması 'Kontrollü Tarımın' ana koşuludur.

Kontrollü tarımda, işlenmiş yada işlenmemiş ürünün nereden temin edildiğinin belirlenebilmesi, yani, ileriki aşamalarda çıkabilecek bir sorun karşısında, ürünün menşeine kadar gidebilmeyi sağlayan İzlenebilirlik kayıtlarının önemi çok büyüktür.

Kontrollü Tarım Güvenli Gıda

Kontrollü Tarımı gerçekleştiren kişi yada kuruluş, ürününün herhangi bir şekilde sağlığa zarar verici katkı maddesi, hormon yada tarımsal ilaç kalıntısının bulunmadığını, üretim sırasında ürünlerden aldıkları örnekleri yetkili laboratuarlarda analiz ettirerek ispatlar ve kayıt altına alır.